info@limopol.com
+90 252 614 63 43

Fethiye hakkında herşey

Fethiye hakkında herşey

  • Kategori: Genel
  • Yorum Yok
  • Oylama:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...

Fethiye, Muğla’nın 13 ilçesinden bir tanesidir, Şehrin eski adı Meğri’dir. ismini, Rumca ‘da “uzak diyar” anlamına gelen Makri’ denden alır

Cografyası

Yüzölçümü 931,55 km2 dir. En önemli akarsuyu Kargı çayıdır, En yüksek dağları sırasıyla Babadağ ve Mendos Dağlarıdır. Önemli ovası Fethiye ovasıdır.

Muğla ili dahil en geniş yüzölçümüne sahiptir. Fethiye’nin Doğu ve Güneydoğu’sunda Antalya ili, güneyi, güneybatısı ve batısı Akdeniz, kuzeybatısı Dalaman ilçesi, kuzeyi Denizli
ve Burdur illeriyle çevrilidir.

Şehrin nüfusu son sayım lara göre 147 yerleşik nüfus yer almaktadır, Turizm’inin ziyaretçi akınının en yüksek olduğu dönemlerde 300 bin’ini üstünde bir nüfusa ulaşmaktadır.

İlçe hudutlarında birbirinden güzel, çoğun denize dik olarak uzanan 180 adet koy bulunmaktadır. Kıyı uzunluğu 167,84 km olan şehirde 18 adet adaya sahip olup, bu adaların en önemlileri Şövalye adası, Kızılada, Katrancı adası, Tersane adası, Domuz adası, Yassıca adası, Gemile adası, Ayanikola adası ve Karacaören adasıdır.

İklimi
Karakteristik Akdeniz ikliminin görüldüğü şehirde; yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. İlçenin yüzölçümünün %70’lik bölümü ormanlık ve makilik alanlarla kaplıdır.

Nüfusu
2016 yılındaki adrese dayalı nüfus sonuçlarına göre Fethiye ilçesinin toplam nüfusu
 151.474 kişidir. Fethiye nüfusunun 2016 yılında (75.173) % 49,63’ünü kadın nüfus ve (76.301) %50,37’sini erkek oluşturmuştur.

Tarihi Hikayesi

Fethiye’nin Likya dönemindeki adı Telmessos’tur yazılı kaynaklarda şehir adını, tanrı Apollon’un oğlu Telmessos’tan aldığı belirtilmektedir. FETHİYE İ.Ö. 5. yy dan başlayarak, Pers imparatorluğu, Roma ve Bizan imparatorluğunun hakimiyeti altında kalmasına rağmen, tarihi özgün yapısını korumayı başarabilmiştir.

1284’te Menteşeoğlularının hakimiyeti altına girmiş ve 1424’te Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde Meğri olan şehrin adı, 1914’te 1. Dünya savaşı sırasında uçağı düşen ilk hava pilotu şehitlerinden Fethi Bey’in anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.

Fethiye ve Antalya arasında kalan Teke Yarımadası antik dönemlerde Likya ismiyle adlandırılmış Likyalılar tarafından. Anadolu’nun yerli halkından sayılan Likyalılar, Homeros’un ünlü İlyada’sında ve tarihteki Kadeş Savaşını sonlandıran, tarihin ilk yazılı antlaşmasında, denizci bir millet olarak bilinmiştir.

Helenistik ve Roma dönemlerinde şehrin tarihi yapısından dolayı, oldukça zengin bir kültüre sahip olduğu ve tanrı Apollon’a adanmış ünlü bir kehanet merkezi olduğu anlaşılıyor. Antik Telmessos’un Likya’ya özgü kaya mezarları, lahitleri, kale ve tiyatrosu,
Likyalıların o eşsiz taş işçiliginin eserleri, Şehrin degişik yerlerine konumlandırılmış ‘ hükümet konagı içerisinde, iskelenin karşısında ve nekropolde ’ halde görebilirsiniz

Fethiye Efsanesi

Fethiye’yi ilk kuran Likyalılar zamanında, Efsaneye göre Güneş Tanrısı Apollon, finike Kralı Agenor’un küçük kızına aşık olmuş. Normal şarlarda bir tanrı olarak kızın karşısına çıkamayacağı için, ölümlü hatuna hislerini açmayı başaramaz, Apollon utangaç kıza yaklaşabilmek için ve onun yanında olmak için aklına sevimli sadık köpeği gibi görünmeye karar verir. Gel zaman git zaman kızın çevresinde zamanla sevgisini kazanan Apollon, genç, yakışıklı bir delikanlıya dönüşür ve zamanla kalbini fethettiği kızla evlenir. Ve sonra Doğan erkek çocuklarının adı ise Telmessos olur. İşte o günlerden bugünkü Fethiye’nin ilk adı Telmessos olur.

Fethiye antik tiyatrosu, kaya mezarları, lahitler ile mitolojiyi hissedileceğiniz bir yer. Tarihi eserlerinin yanında doğasıyla baş döndüren Fethiye’yi mutlaka ziyaret etmek isteyeceksiniz.

Fethiye Gezilecek Yerler

Çalış

Çalış Beldesi Fethiye’ye 8 km uzaklıkta olan Fethiye içindeki plajı, kumsalı. Belde de aparatlar, oteller, pansiyonlar, günü birlik kiralayabileceğiniz villalar, evler konaklama yapabileceğiniz her türlü yapı mevcut. Bu yapıların etrafında ve sahile sıfır restoranlar, barlar, kafeler, publar, gibi çeşitli eğlence ve dinlenme merkezleri mevcut olup, o eşsiz gün batımı manzarasında konaklayabileceğiniz bir yer. Çalışta genel olarak Alman, İngiliz uyruklu yerleşik halde yaşayan bir çevre kültürünü oluşturmuş Fethiye merkezden farklı bir atmosferi bulunan belde yi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Paspatur

Paspatur; Fethiye’ye gelipte paspatur’un suyundan içenlerin Bir daha Fethiye’ye uğramadan yapamayacakları hatta ve hatta Fethiye’den ayrılamayacakları efsanesini paspatur’da gezerken mutlaka kulağınıza çalınacaktır. Paspatur ahşap cumbalı evleri, tarihi paspatur hamamı ile Fethiye’nin en eski yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Paspaturu her ucu açık labirent gibi düşünün, her caddesinde farklı sektörden işletmeler görebilirsiniz. Alışveriş yapabilir, eğlence mekanlarında takılabilir, yemek ihtiyacınızı giderebilir, etrafında ki otel, apart, pansiyon gibi konaklayabilir, çok güzel anlar yasabilirsiniz.

Aşıklar Tepesi

Aşıklar tepesi olarak adlandırdığımız yer, Fethiye’nin güney cephesine, dağın en yüksek yamacına konumlanmış coğrafi konumundan dolayı Fethiye nin o eşsiz güzelliklerini ayaklarınızın altına serdiğinizde aşık olacaksınız, duygu seline kapılacağınızdan emin olabilirsiniz.

Anfi Tiyatro

Helenistik dönemde inşa edilmiş Fethiye tiyatrosu depremler le yıkılmış ve 2.yy da yeniden Romalıların üslubu ile yeniden 6000 kişi kapasiteli inşa edilmiş günümüze geldiği kadarıyla yeniden restorasyon çalışmalarına devam edilmektedir.

Kral Mezarı Amintas !

Fethiye içerisinde ki en önemli eserlerinden bir tanesi, Antik Telmessos’tan günümüze kadar uzanan İ.Ö. 4. yy da Hermapias’ın oğlu Amintas adına inşa edilen ve İon düzenindeki bir tapınağı andıran kaya mezarıdır.
Helenistik dönemde, Telmessos’un kralı, yöneticisi olduğu varsayılan kral Amintas adına inşa ettirildiği var sayılıyor. Fethiye’nin simgesi haline gelmiş, Amintası mezarı, şehri çepe çevre saran dağın yamacından muhteşem görüntüsü ile tarihi bir zarafet.

Fethiye Arkeoloji Müzesinde, persler, Helenistik, erken Likya, Roma, Bizans dönemine ait birbirinden kıymetli o eşsiz eserleri hafta içi hergün ziyaret edebilirsiniz !


Fethiye ve çevresindeki Koylar

Boncuklu koyu : Dinlenmek, eğlenmek ve yüzmek isteyenler için ideal bir yerdir. Plajında yürüyüp, yarımada sırtına çıkıp eşsiz manzara fotoğrafları çekebileceğiniz bir koydur.

Tarzan koyu : Atraksiyon koyu, denize eğimli büyük bir ağaca bağlanmış kalın iple tutunarak denize atlayabileceğiniz Doğal eğlence koyudur.

Turunç Pınarı Koyu : Vadiyi andıran görünüşüyle seyir etmenin keyfini kendine has kumsalıyla da güneşlenmenin keyfini çıkaracağınız, mavi-pembe-yeşil renklerin buluştuğu eşsiz bir tabiat pınarı.

Rüzgarlı koyu :

Samanlık Koyu : Güneş batmadan hemen önceki anın keyfini çıkaracağınız tek yerdir, hemen ardından Fethiye ye dönüşümüz gerçekleşmektedir.

Akvaryum Koyu : Adına, şanına yakışır güzellikte ve temizlikte çıplak gözle deniz canlılarını seyre-debileceginiz,dalgıçların da gözde dalış koylarından biridir.

Taşyaka Bedri Rahmi Koyu : Tersane adasının karşısına denk düşer. kıyıya yaklaştığınızda, büyük bir kayaya çizilmiş balık resmi görürsünüz. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun, yaptığı geziler sırasında büyük bir kayaya sanatını icra etmesi değeri paha biçilemez, adınızda buradan almıştır. Bölgedeki içme suyu kaynağı olan tek koyda demirleyip, sahip olduğu Likya kaya mezarlarını ziyaret edip, çam ağaçları arasında dolaşıp tarihi hissedebilirsiniz.

Göbün Koyu :

Fethiye / Göcek sınırları içerisinde bulunan Göbün koyu, sit alanı olmasından dolayı yerleşime kapalı, tarihte Bizanslılara kadar uzanan öyküsü, suyun derinliklerinde bulunan tarihi yapılarıyla kendinizi mistik bir dünyanın içinde bulacaksınız !


Hamam Koyu (Cleopatra): Deniz yolu ile ulaşabileceğiniz koylardan bir tanesi, Günü birlik tekne turlarına çıkarsanız, muhtemelen yemek molanızı burada vereceksiniz, mavinin değişik tonlarına şahit olacaksınız.

Turunç Pınarı : Likya döneminden kalma eserlere tanık olabileceğiniz, yeşili, doğası, ağaçlarıyla büyüleneceğiniz efsanevi bir koydur, adını çevresinde bulunan turunç ağaçlarından almıştır.

Fethiye Aksazlar koyu : Fethiye aksazlar koyu, geniş bir alana yayılmış coğrafyası, ağaçları, çiçekleri, böcekleri, kumsalı ile bir taraftan mangal partinizi yapın, öğleden sonra kumsala doğru yanaşıp, şezlongunuza uzanın akşam üstü güneşinin eşliğinde Fethiye manzarasının tadını çıkartın. Aksazlar Koyu içerisinde bulunan tesiste her türlü temel ihtiyaçlarınızı giderebilir, kayalıklarda balığınızı tutabilirsiniz.


Fethiye Küçük Samanlık koyu : 
Fethiye küçük samanlık koyu, Aksazlar koyundan hemen sonraki koyun adıdır. Koyda bungalovlar, köşkler, şezlonglar rahatınız için her şey düşünülmüş. Denize girebilir, mangalınızı yapabilir, yada şezlongunuza oturup tarihi şovalye adasını izleyebilirsiniz.


Fethiye büyük samanlık koyu : 
Fethiye Küçük samanlık koyundan sonraki koyun adıdır. Adından da anlaşılacağı üzere yerleşimi biraz daha büyüktür, uçsuz bucaksız deniz manzarası eşliğinde keyifli bir gün geçirebileceğiniz koylardan bir tanesidir.


Fethiye kuleli koyu : 
Büyük samanlık koyundan sonra Fethiye kuleli koyuna giriş yaparsınız. Genişçe bir alana yayılmış olup, keyifli dakikalar geçirebileceğiniz, büyük kumsala, konser ve gösteri alanına ve yer sıkıntısı çekmeyeceğiniz kadar şezlonglara, köşklere sahiptir.


Fethiye katrancı koyu : 
Fethiye katrancı koyu, Göcek istikametine doğru; Fethiye ve Göcek arasında kalan sessiz, sakin bir koydur. Kamp yapabilir, günü birlik keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Kara yolu ile Ulaşabileceginiz Koylar

Fethiye merkezden aracınızla ulaşabileceğiniz batı cephesini kaplayan sıralı koylar aşağıdaki gibidir. 2. Karagözler istikametine devam edip, tersaneyi geçtikten sonra 200 metre sonra sağa dönüp sahilde şeridini takip ettiğinizde aşağıdaki hepsi birbirinden güzel koyları sıralı bir şekilde gezebilirsiniz.

Fethiye Aksazlar koyu :
Fethiye Küçük Samanlık koyu
Fethiye büyük samanlık koyu
Fethiye kuleli koyu
Fethiye katrancı koyu
Hamam manastır koyu
Gemiler koyu

Deniz yolu ile ulaşabileceğiniz koylar !

Fethiye körfezi tarihi eserlerinin yanında; İlçenin 12 adet adaya ve bir düzinede koylara sahip bulunuyor. Fethiye’nin limanında bulunan tekneler, motor yatlar, 12 adalar ve koylar adı altında turlar düzenleniyor veyahut bir tur acentasının düzenlediği organizasyona da katılabilirsiniz.

Genel olarak hepsinin rotası aynı fakat arada değişik rotalar kullanan tur tekneleri de mevcut. Aynı zamanda bazıları koylara sefer düzenlerken bazılarıda adalara sefer düzenliyor, tavsiyemiz her ikisine de bir sefer düzenleyebilirsiniz. Tur seçiminde dikkatli olmanız ayrıca önem arz etmektedir, eğer bol müzikli kalabalık bir ortam istiyorsanız daha büyük tekneler tercih etmelisiniz, fakat sessiz, sakin, ve kalabalık olmayan bir ortam ise orta büyüklükteki yani 50 kişilik kapasiteli tekneleri tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda aileniz le baş başa bir sefer düşleyebilirsinizki bu da mümkün, özel 6,10,12 kişilik tekneler, motor yatlar ve sailingle mevcut.

Sefer esnasında özel turda istediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz, yüzebilir, akşam güneşi eşliğinde balık tutabilirsiniz. Toplu gidilen turlarda sefer esnasında çizilen rotada durak yerlerinde yarımşar saatlik mola verilmektedir, bu esnada tertemiz, berrak ve serin sularda yüzme imkânıda elde edebilirsiniz.

Fethiye 12 Adalar
Kızıl Ada
Yassıca Adası
Akvaryum Adası

Plajlar

Çalış sahili Plajı : Fethiye’nin içerisinde ayrı bir cumhuriyet olarak görebilirsiniz J . Fethiye Çalış semti, nüfusuyla da etnik bir yapıya sahiptir. Genel olarak Alman ağırlıklı, az sayıda İngiliz, yine az sayıda Rus ve diğer milletlerinde aralarında olduğu bir çeşni den söz edebiliriz. Coğrafi yapısıyla da uzun bir deniz plajından söz edebiliriz. Fethiye çalış sahili şeridi boyunca, otellere,apartlara,pansiyonlara, kafelere, restoranlara, publara ait kumsalda şezlonglarda güneşlenebilir, su sporları yapabilir, dışında diğer tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz, plajıyla az sert dalgalı, fakat akşam üstü boğazın manzarasını seyir edebileceğiniz başka bir alternatifiniz yoktur.

Ölüdeniz sahili Plajı : Ölüdeniz, Otelleri, apartları, pubları, sahili, koyları, su sporları, cografi konumu,yamaç paraşütü gibi uluslar arası uçuş festivallerinin düzenlendigi Babadagı, dogası, yürüyüş yolları ve son olarakta Ölüdeniz Kumburnu Milli Parkı ve ölüdeniz Belceğiz Plajıyla Dünya turizminde çok ayrı bir yeri olan, bir baş yapıt olarak tabir edersek yanlış yapmış olmayız sanırım.

Oyuktepe Yarımadası Koyları

Fethiye körfezinin batısını boydan boya çevreleyen, dogayla iç içe; Aksazlar, Samanlık, kuleli, Boncuklu, gibi koylarda, güneşlenebilir, yüzebilir, mangal keyfinizi çıkartabilirsiniz.

Kıdrak Plajı

Kıdrak plajı: Ölüdeniz – faralya yolu üzerinde Belcekız plajına 3 km uzaklıkta olan, Kıdrak tabiat parkı içerisinde bulunur. Bulanık olmayan berrak denizi, dogası, ince kumlu plajı ve plaj içerisinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceginiz bir plajdır.

Gemile Koyu

Fethiye Kayaköye 6 km uzaklıkta bulunan Gemile koyu plajı dışında; gidiş yolu esnasında size sunacagı doganın o eşsiz güzelligi ve zerafeti karşısında bir daha aşık olacaksınız. Plaja vardıgınızda şezlongunuza kurulup o büyülü manzaranın tadını çıkartın. Genel ihtiyaçlarınızı giderebileceginiz bir alternatif bir gezi hikayesi oluşturabilirsiniz.
Kayaköy

Kayaköy, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı tanınmış bir mahalledir. Kayaköy, birbirinden çok farklı iki yerleşim alanından oluşmaktadır.
Kayaköy, birbirinden çok farklı iki yerleşim alanından oluşmaktadır. Bunların birincisi; turizmde de önemli yeri olan, 19. yüzyıl başında kurulmuş, yamaçlara dayalı ve nispeten yakın tarihli bir yerleşim olmakla birlikte, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde, tamamı Rum, 3000 nüfuslu bir kasaba boyutuna ulaşmış, eski adıLevissi şeklinde geçen mahalledir. 1957 Fethiye Depremi ile evler harabeye dönüşmüş olsa da, canlı müze niteliği ile turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Diğeri ise 1512 yılından itibaren Osmanlı tahrir defterlerinde geçen Kayı Köyü’dür. Başta 39 numaralı tahrir defteri olmak üzere bölgede Oğuzların Kayı boyuna mensup Türkmenlerin yerleştiğine ilişkin kayıtlar mevcuttur. Kayaköy’de gezilip görülecek yerler arasında büyük ve küçük kilise ile on dört şapel bulunmaktadır. Ayrıca küçük kilise yanında bir çömlek atölyesi (Çömlekhane) vardır. Küçük kilise yolundan yalnızca deniz veya yürüyerek ulaşımın mümkün olduğu Soğuk Su koyuna yaklaşık kırk dakikada gidilebilir. 1923 yılında gerçekleşen mübadeleyle Levissi’de yaşayan Rumlar Yunanistan’a göç ederken Kayaköy’e de Selanik ve civarından gelen muhacirler yerleşmişlerdir. Eski Kayaköy’ün turistik açıdan daha verimli değerlendirilmesine ilişkin tartışmalar sürmektedir.

Ölüdeniz

Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ’da “Uzak Diyar” olarak tanınır, Anadolu’nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası’nda bulunur. Türkiye’de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir. Ölüdeniz iki bölümden oluşur:

Birinci bölüm koydan lagüne uzanan Belcekız ya da Belceğiz bölümüdür. Burası olabildiğince dalgalıdır. Kıyı bandı, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığınca tanzim edilen Belceğiz’de modern tesisler yer almaktadır. Belcekız plajı boyunca yiyecek ve içecek her türlü şeyi bulabilirsiniz. Ölüdeniz olarak adlandırılan yer bir milli parktır ve giriş ücretlidir.

İkinci bölüm ise içerisinde lagünün bulunduğu gerçek ölüdenizdir. Ölüdeniz adı verilen koya denizden dar bir boğazdan girilmektedir. .Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir ve Sarp yamaçlar ve ağaçlık bir alan etrafında milli bir parktır ve giriş ücretlidir. Burada da yiyecek ve içecek her türlü şey, su sporları ve plaj voleybolu gibi birçok eğlence, mevcuttur. Piknik yapmak isteyenler için düzenlenmiş bir piknik alanı mevcuttur. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz ’de sadece küçük dalgalar meydana gelir..

2006 yılında,en çok oyla Dünya`nın en güzel kumsalı seçilmiştir. Yamaç paraşütü için ülkemizin en uygun alanlarından bir tanesidir

Saklıkent

Saklıkent Kanyonu: Fethiye’ye 50 Km uzaklıkta bir doğa mucizesi. 200 metre derinliğinde ve 18 Km uzunluğundaki kanyon dur.

Binlerce yıl boyunca süregelen, dağlardan gelen suların, yarık kayaları aşındırmasıyla bu günkü halini almıştır. Kış aylarında, kanyondaki su seviyesinin yükselmesi sebebi ile, sadece yaz aylarında kanyon boyunca yürüyebilir, o eşsiz, muhteşem manzarasından fotoğraf çekebilirsiniz.

Kanyonun içerisinde, suların üzerinde kurulu bulunan ahşap köşklerde, sırtınıza yaslanıp kulağınız suyun akışında, gözünüz o eşiz manzarasında güzel bir ziyafet çıkartabilirsiniz. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz, restorant ve kafelerde mevcut olup, yöreye özel elişi göz nuru ürünlerde satın alabilirsiniz Saklıkent’e ulaşımı arabanızla da yapabilirsiniz, arabanız yoksa Saklıkent hattına çalışan minibüslerle de ulaşabilirsiniz ! veyahut Saklıkent istikametine düzenlenen turlarla da keyifli bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz,

Paylaş :

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aradığınız gayrimenkulü bulamadınız mı ?

Telefonunuzu bırakın sizi arayalım. Aradığınız gayrimenkulü size kısa sürede bulalım.

© 2017 Limopol Gayrimenkul - International Real Estate. Tüm hakları saklıdır.