Konut Kredisi hakkında merak ettikleriniz!
- Kategori: Uncategorized @tr
- Yorum Yok
- Oylama:
Ülkemizde konut finansman kredileri hızlı bir gelişim göstermektedir. Söz konusu hızlı gelişim ile kredi talepleri de artamaya başlamıştır. Peki, konut kredisi çekerken nelere dikkat edilmeli? Kredi süreçlerinde karşılaşabileceğiniz sorular ve sorunlar nelerdir?
Konut kredisi kullanırken açık belirtilmeyen ancak sorarak öğrenebileceğiniz konular nelerdir?
Konut kredisi çekmeden önce ihtiyaç duyulan gerçek miktarın belirlenmesi çok önemlidir. Konutu aracı ya da emlakçıdan alıyor olabilirsiniz. Bundan dolayı konutunuzla ilgili olarak iyi bir araştırma yapmanız gerekir.
Konutunuzu araştırmanızı tamamladıktan sonra, kredi çekme aşaması da çok önemlidir. Bankaların sizden alacağı her türlü masraf dâhil edildiğinde toplam ödemenizin ne olacağını ve bu masrafların size yıllık maliyetini mutlaka öğrenin. Kredi almadan önce bütçe değerlendirmesi yaparak aylık ödenebilecek taksitlerin dikkatlice belirlenmesi ve kredi vadesinin buna göre ayarlanması gerekir. Satın almak istediğiniz gayrimenkule ait hangi bankanın nasıl bir konut kredisi hizmeti sunduğu da önemlidir.
Faiz ve maliyet oranını, dosya masrafının ne kadar olduğu ve içerisinde hangi masrafların yer aldığını, hangi sigortaların zorunlu olduğunu ücretlerini ve kapsamlarını, vade seçenekleri ve ödeme planın nasıl olacağı, yapılandırmada ve erken kapama durumlarında bankanın masraflarını mutlaka sormalısınız.
Kısacası hem alacağınız konutu hem de çekeceğiniz krediyi bütün detaylarına kadar aklınıza hiçbir konu takılmadan araştırmanız gerekiyor.
Kredi karşılaştırması için gerekecek bilgiler nelerdir?
Konut kredisi çekmek için bankaların faiz oranlarına ve dosya masraflarını mutlaka incelemeniz gerekir. Bir bankanın taksiti düşük ama komisyonları vb. ek giderleri yüksek olabilir. Bu yüzden toplam geri ödemelere de dikkat edilmelidir. Bankalar arası kredi karşılaştırmasını dosya masrafı ile birlikte krediye vade sonuna kadar ödenecek toplam tutar üzerinden yapmak daha sağlıklı sonuç verir.(Maliyet oranı üzerinden de kıyaslama yapabilirsiniz.) Konut kredisi araştırmanızı yaparken en azından birkaç farklı konut kredisi ürün incelemesi yaparak doğru ürüne yöneldiğinizden emin olun.
Konut kredisinden cayma hakkı
Kimi tüketiciler almak istedikleri konut kredisinden birtakım sebepler nedeniyle vazgeçmek isteyebiliyor. Peki, tüketicilerin konut kredisinden cayma hakkı var mı? 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren “Tüketicilerin Korunmasına İlişkin Kanun” ile tüketicilere konut kredisinden vazgeçme hakkı verildi.
Buna göre tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.
Kredi veren, cayma hakkı olduğu konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin cayma hakkı süresi içinde kredi verene yöneltilmiş olması yeterlidir.
Cayma hakkını kullanan tüketicinin krediden faydalandığı hâllerde, tüketici, anaparayı ve kredinin kullanıldığı tarihten anaparanın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini kredi verene göndermesinden sonra otuz gün içinde geri öder. Bu süre içinde ödeme yapılmaması hâlinde tüketici kredisinden cayılmamış sayılır. Faiz, akdi faiz oranına göre hesaplanır. Tüketiciden, hesaplanan akdi faiz ve bir kamu kurum veya kuruluşuna veya üçüncü kişilere ödenmiş olan masraflar dışında herhangi bir bedel talep edilemez.